4. Stavba akumulační nádrže a tepelného výměníku

Akumulační nádrž jsem vyrobil z OSB desek o tloušťce 18 mm. Nejdříve jsem vytvořil spodní díl z OSB desky, na kterou jsem přilepil a našrouboval desky. Ty tvořily rám, který bude držet boční kolmé OSB desky.

Sestavování nádrže

 

S ohledem na bezpečnost (obával jsem se, že tlak vody časem OSB desky zdeformuje) jsem celou bednu z vnějšku řádně vystužil deskami.

 

 

Nádrž je ve sklepě. Pro případ povodní jsem nádrž umístil na rovnoměrně rozložené cihly, na které jsem dal měkké desky, které se dávají pod plovoucí podlahy na vyrovnání nerovností. Tímto způsobem to bude pod nádrží "dýchat".

 

Nádrž jsem zevnitř zaizoloval deskami z čedičové vaty Rockwool, které mi zbyly ze zateplování domu. Tloušťka je 10 a 12 cm. Na desky jsem položil desky, které jsem uchytil zvnějšku vruty.

Vyloženo deskami Rockwool

 

A teď to přijde... Do nádrže vkládám EPDM jezírkovou fólii...

EPDM guma

 

Fólii uchycuji dřevoplastovými deskami, které se používají na venkovní terasy. Prostor mezi deskou a EPDM gumou utěsňuji neutrálním silikonem, desky pak přišroubuji vruty. Všimněte si otvoru (přerušení desky) vpravo nahoře, tudy povedou trubky z nádrže.

 

Tak, hotovo...

 

V nádrži je 100 m trubky PEX/AL/PEX. Tato cívka bude sloužit jako tepelný výměník, přes který bude protékat voda z vodovodu a již ohřátá půjde na vstup do bojlerů.

 

Zbývá ještě vyrobit víko na nádrž. Vyrobil jsem ho rovněž z OSB deskek a EPDM gumy. Tu jsem ustřihnul na požadovanou velikost a v místech, kde bude ve styku s OSB desou, jsem ji pokapal PU lepidlem na dřevo.

 

Zatížit vším co je po ruce a počkat až lepidlo vytuhne...

 

A tady už je hotové víko na nádrž. Je to uděláno tak, že se to těsně vejde do nádrže tak, že to bude položeno na dřevoplastové desky. Nahoru se dá izolace z kamenné vaty a celé se to přikryje OSB deskami.

 

 

Pohled na napuštěnou nádrž. PEX cívku jsem umístil na PCV roury a rám z PVC trubek tak, aby byla co nejvýše v nádrži (je tam teplejší voda). Rovněž jsem do nádrže dal kousky měděného plechu, což by mělo zabít případné breberky, které by se ve vodě mohly rozmnožit. Nádrž nikde neteče, takže hurá!

 

Teď už jen zakrýt vodotěsným poklopem... Do volného prostoru jsem dal co dům dal, tedy cca 4cm kamenné vaty po celé ploše a pak na to kombinaci polystyrénu a vaty. Celé to pak přikryju dvěmi OSB deskami.

 

Dokončená nádrž.

Komentáře

#1 | Jans dne February 09 2012 11:24:31
Je to pěkné, za málo získat hodně. Zajímalo by mě, kolik teplé vody odčerpáš, než se voda v hadici ochladí, a jestli to má vliv na kolísání teploty teplé vody při průtoku z baterie, a co na to čerpadlo, ktré ke konci čerpá vlastně dosti horkou vodu do kolektoru?
#2 | Peja dne February 11 2012 14:45:42
V hadici je cca 20 litrů vody, která je ohřátá na teplotu nádrže. Při odběru se po vyčerpání těch 20 litrů voda trochu ochladí, ale není to víc než o 5 - 8°C. Voda předehřátá v nádrži pak jde do vstupu bojleru, který ji v případě potřeby dále dohřeje, takže teplota při průtoku z baterie nemůže kolísat.
Čerpadlo má zvládat teplotu do 60°C. Mám možnost termostatem čerpadlo vypnout, pokud teplota v nádrži přesáhne nastavenou teplotu. Pak zase hrozí vysoká stagnační teplota v kolektoru... Uvidíme jak to bude fungovat v létě, kdy tento případ určitě nastane.
#3 | Jans dne February 14 2012 21:37:39
Dík za odpověď,jen jsem nad tím systémem tak uvažoval pro svůj systém jako neekonomické,když nahřeji celých 400L na 60°C,tak mám přímo k dispozici 400L vody 60°C,jestli to proháním hadicí jako tady, tak nevyužiji potenciál 400L ale jen nějaké procento,možná ani ne 50%,tím že se to ochlazuje?Tím že to máš ještě přes kotel,eliminuješ ztrátu na minimum,lépe dohřát o 5-8°C,než z 10°C na 60°C.
#4 | Peta dne December 16 2020 08:17:48
Zajímavé řešení, chtěl jsem se zeptat jak je to s tou izolací, zda se vyrovná komerční? https://www.akoup...mm-6231900

Přidat komentář

Jméno:

Validační kód
Validační kód


Vygenerované za: 0.23 sekund
202,719 návštěv